7 +1 ok, hogy miért meditálj

Mi a meditáció?

Szokták a különböző technikájú figyelem- vagy energiagyakorlatokat meditációnak nevezni, ilyen például a vipassana. Egyaránt fontos a gyakorlás szándéka és a technikája is. Egy közismert szándék: úgy tapasztalni a dolgokat, ahogy valójában vannak. Ezzel a szándékkal akár a mosogatás is lehet meditáció.

Azt is mondhatjuk, hogy a meditáció gyakorlása a jelen pillanat éberségének módszeres kifejlesztése. Vagy akár azt is, hogy a meditáció a szeretet és öröm útjában álló érzelmi-mentális akadályok módszeres elengedése.

A meditáció megvalósulását, mélységét tekintve a különböző tradíciók számos rendszert hoztak létre sajátos elnevezésekkel és magyarázatokkal. A tudomány pedig megállapította az agyhullámok frekvenciájának változását, ahogy mélyül a meditáció: béta, alfa, théta, delta, majd gamma hullámok jelennek meg.

A meditáció egy „állapot”, amit egyetlen szó sem képes visszaadni. Nevezhetjük Valóságnak, Igazságnak, Valódi Énnek, de akár Önvalónak vagy Isten Jelenlétének is. A meditáció alany és tárgy Egysége.

Miben segít a meditáció gyakorlása?

A meditáció elősegíti a tudatfejlődésedet. Csökken az elme korlátozása és jobban hozzáférsz a tudatosság fényéhez, ami az életenergiád növekedésével jár.

A meditációnak köszönhetően:

  • csökkentheted az életenergiádat visszatartó elfojtott érzelmeid mennyiségét
  • megtanulhatod kezelni az érzéseidet, ahelyett, hogy azokból beszélnél vagy cselekednél
  • feloldhatod a korlátozó hitrendszereidet
  • könnyebbnek élheted meg az utadat, és továbbléphetsz, ha elakadtál
  • orvosolhatod a párkapcsolati vagy családi problémáidat, ha itt az ideje pedig tudsz lezárni
  • örömmel végezheted a munkádat, ha itt az ideje pedig tudsz váltani
  • örömteli, szeretetteljes és hálával telt életet élhetsz
  • ráébredhetsz arra, hogy az elme működése és tartalma nem te vagy

A növekvő életenergiád támogat minden területen.

Kérdezheted, hogy rendben, de hogyan fejlődik a tudatunk?

A tudatkutatás nyelvezetével magasabb energiájú attraktormezőket választ a lelkünk. Ennek köszönhetően például a félelem elfojtása vagy kifejezése helyett annak elengedése mellett döntünk. Így az elfojtott érzelmek mennyisége csökken, és korlátozó hitrendszerektől szabadulunk meg.

A szándékunk mentén egy-egy módszert alkalmazva a megszokottaktól eltérő választásokkal élünk, amiket ismételve új, fejlettebb működési minták jönnek létre. Például minél gyakrabban döntünk a szeretet mellett, annál nagyobb lesz a valószínűsége, hogy ismét így döntsünk.

A tudomány neuroplaszticitásnak nevezi azt a tulajdonságát az agynak, hogy az egyes agyterületek képesek módosulni és átprogramozódni.

Örömmel fedezzük fel, hogy az új működésünkben kialakul egyfajta távolság a nehéz érzésektől, a gépies, zavaró gondolatoktól és a korlátozó hitrendszerektől.


Az utóbbi 40 évben számos kutatás támasztotta alá a meditáció jótékony hatásait, valamint az utóbbi néhány ezer évben rengeteg egybehangzó beszámoló született.

Csak néhányat említek ezek közül:

1. megnövekedett életerő, ami hozzájárul az örömtelibb és eredményesebb élethez / munkához / párkapcsolathoz, már nincs szükségünk kávéra sem
2.
 fejlettebb agyszerkezet: egyes agyterületeken sűrűbb szürkeállomány és vastagabb agykéreg
3.
 védelem: a tudatfejlődéssel csökken az egyéni és kollektív hitrendszerek hatása, ennek köszönhetően pedig már nem hatnak negatívan például a növényvédő szerek, a mesterséges fény, stb.
4. önbizalom és empátia: 
kevesebb érzelmi-mentális torzulás az észlelésben
5. 
kevesebb stressz: nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb élet / munka / párkapcsolat
6. minőségi kapcsolatok:
 könnyebb kapcsolódás, tisztább kommunikáció, figyelem a határokra és azok kedves meghúzására
7. pihentetőbb alvás
 és megnövekedett energiaszint

+1 végső soron pedig abban segít a meditáció, hogy ráébredjünk a Valóságra, Valódi Önmagunkra.

A ráébredés mértéke a tudatunk fejlettségi állapota, vagy más néven a tudatszintünk.

spirituális ego féken tartása végett gyümölcsözőbb a fordított megközelítés, miszerint tudatunk fejlődésével nem növekszünk, hanem csökkenünk. Csökken az ellenállás annak, ami Van / Vagyunk. Kevésbé utasítódik el a Valódi Énünk.

A közvetlen tapasztalás bizonyossága pedig arra derít fényt, hogy Ami valójában Vagyunk Az nem változik, túl van a változáson. Ami változik, az illúzió.


Ha fontos számodra az életminőséged, akkor ajánlom figyelmedbe az ingyenesen elérhető vezetett meditációimat.

A Lelki Pajzs meditációs csomag elengedésre tanít, hogy felszabadulj a zavaró gondolatok és a nehéz érzések terhe alól.

Az Erő Forrás meditációk lényege ugyanez, hogy jobban hozzáférhess az elmén túli tudatossághoz, ami az életenergiád forrása.

Tippek a meditációhoz:

  • Először tűzz ki egy kisebb, könnyebben elérhető célt, például hogy minden hétfőn és pénteken meditációval kezded a napodat! A szokás kialakítása erőfeszítést igényelhet. Talán könnyebben megy, ha egy nem kívánt szokásodat rövidíted le a meditációs gyakorlásodért. Ha a kezdeti vállalásod már könnyedén megy, akkor növeld a heti alkalmak számát.
  • Körülbelül ugyanabban az időben gyakorolj mindig, lehetőleg reggel és/vagy este! 
  • A vezetett meditáció hanganyagaim 20-25 percesek. Ha néha nincs ennyi időd a gyakorlásra, akkor 5 perc meditáció is sokkal többet ér, mint nulla perc, és akár egy utcai padon vagy egy étteremben is gyakorolhatsz.
  • Széken, fotelben vagy kanapén is ülhetsz meditáció közben. Ha vonz a hagyományos meditációs pozíció, akkor a burmai ülést javaslom például a kozmikus mudrával (kéztartással).
  • Kényelmesebb meditációs párnán ülni, de tehetsz más magasítást is a feneked alá. Javaslom, hogy próbáld ki a másfél-kétszer olyan magasan ülést is! A meditációs sámli (imazsámoly) is megkönnyítheti az ülést.
  • 1-2 hónap után érdemes hanganyag nélkül gyakorolni.
  • Gyakorolj legalább 3-6 hónapon keresztül! A meditáció nem egy varázspálca. Hosszabb időt vehet igénybe, mire jelentős hatással lesz az életminőségedre.


Kezdetben addig növeltem a gyakorlásom időtartamát (több lépésben), hogy tudjak legalább 1 órát ülni. Aztán úgy alakítottam az életemet, hogy a szabadidőmet elsősorban a meditáció gyakorlása töltse ki.

Jelenleg sokkal nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlás mögötti szándékom tisztítása, erősítése. Így az egész ébrenléti szakaszom gyakorlássá válik, ha nem ülőmeditációt gyakorlok éppen, akkor is. Többek között ezt tanulják meg a résztvevők a MAP (térkép az Élethez) programban.


Ha szeretnéd megtapasztalni az élő-online csoportos meditációban a csoporterő áldásos hatását
, akkor szeretettel várlak hétfőnként 19:00-20:00 ingyenesen a Google Meet-en: https://meet.google.com/ddq-ztpg-ibr

Fontos, hogy csak 19:00-19:05 között tudsz csatlakozni.

 

Ha készen állsz az intenzív tudatfejlődésre, az átalakulásra, akkor ajánlom figyelmedbe a MAP (térkép az Élethez) programot. Felvázolja a tudatfejlődés útvonalát, erőteljes eszközöket ad (többek között 6 meditációs technikát), majd kiemel a megszokott életedből, hogy ráláss magadban az előrelépés útjában álló akadályokra.

Azokat elmozdítva:

  • növekszik az életenergiád, mert kevésbé korlátoznak a hitrendszereid, a gondolataid és az érzelmeid
  • erősödik a bizalmad önmagadban, az életben: a világra egy biztonságos, támogató helyként tekintesz, ami maximális lehetőséget biztosít a tudatfejlődéshez
  • önmagad, különös tekintettel a tudattalan részeid megismerésén, elfogadásán és megszeretésén keresztül érkezel meg oda, ahol mindig is Vagy


A résztvevők élményeiről ITT olvashatsz.

Ha tetszett a bejegyzésem, akkor segíts egy megosztással, hogy másokhoz is eljusson:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Ha szeretnél további érdekes cikkeket olvasni, akkor csatlakozz a Facebook csoportomhoz, vagy iratkozz fel a hírlevelemre.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövér Imre

Kövér Imre

Bánj úgy magaddal, ahogy szeretnéd, hogy mások bánjanak veled! 

Még több bejegyzés:

tudatfejlődés

Mindenre a megoldás

Ha visszatekintek egy korábbi életszakaszomra, akkor azzal szembesülök, hogy amíg nem álltam készen, addig nem igazán találkozhattam a tudattalan mélységeivel. Addig sokkal több számomra rejtett részem működtetett, korlátozott. Azt is igaznak vélem, hogy amíg nem elég tiszta (erős) a gyakorló szándéka, addig nem képes szembenézni a tudattalan mélységeivel és integrálni azt. A

ELOLVASOM

Tudatfejlődés és életminőség

Ebben a cikksorozatban egyesével tekintünk be a MAP (térkép az Élethez) program moduljaiba: 1. Tudatfejlődés és életminőség2. Tapasztalás és szenvedés3. Hitrendszerek4. Gondolatok5. Érzések6. Kivetítés7. Önátadás8. Élet A tudatfejlődés mindaddig homályos téma lehet, amíg nem találkozunk a különböző fejlődésmodellekkel. A tudatkutatás által feltárt egyik ilyen modell a Tudattérkép, amelynek az egyszerűsített változatát használom:

ELOLVASOM
Tapasztalás és szenvedés

Tapasztalás és szenvedés

Ebben a cikksorozatban egyesével tekintünk be a MAP (térkép az Élethez) program moduljaiba: 1. Tudatfejlődés és életminőség2. Tapasztalás és szenvedés3. Hitrendszerek4. Gondolatok5. Érzések6. Kivetítés7. Önátadás8. Élet Egyértelműnek tűnhet, hogy ki tapasztal: „Hát én!” Mit értünk „én” alatt? Sokan a testüket értik, vagy a testüket és az elméjüket. Vizsgáljuk meg, hogy igaz-e ez

ELOLVASOM
Hitrendszerek

Hitrendszerek

Ebben a cikksorozatban egyesével tekintünk be a MAP (térkép az Élethez) program moduljaiba: 1. Tudatfejlődés és életminőség2. Tapasztalás és szenvedés3. Hitrendszerek4. Gondolatok5. Érzések6. Kivetítés7. Önátadás8. Élet   Mit értünk hitrendszer (hiedelem) alatt? Igaznak vélt fogalmi tartalmakat, átitatva képekkel, érzetekkel és érzésekkel. Az észleléssel születő jelentésekként is tekinthetünk rájuk, és nevezhetjük őket programoknak

ELOLVASOM
Kategóriák

Hasonló cikkeim:

Kövér Imre

7 +1 ok, hogy miért meditálj

Mi a meditáció? Szokták a különböző technikájú figyelem- vagy energiagyakorlatokat meditációnak nevezni, ilyen például a vipassana. Egyaránt fontos a gyakorlás szándéka és a technikája is. Egy közismert szándék: úgy tapasztalni a dolgokat, ahogy valójában vannak. Ezzel a szándékkal akár a mosogatás is lehet meditáció. Azt is mondhatjuk, hogy a meditáció gyakorlása a jelen pillanat éberségének módszeres kifejlesztése. Vagy akár azt is, hogy a meditáció a szeretet és öröm útjában álló érzelmi-mentális akadályok módszeres

Tovább olvasom »
tudatfejlődés
Kövér Imre

Mindenre a megoldás

Ha visszatekintek egy korábbi életszakaszomra, akkor azzal szembesülök, hogy amíg nem álltam készen, addig nem igazán találkozhattam a tudattalan mélységeivel. Addig sokkal több számomra rejtett részem működtetett, korlátozott. Azt is igaznak vélem, hogy amíg nem elég tiszta (erős) a gyakorló szándéka, addig nem képes szembenézni a tudattalan mélységeivel és integrálni azt. A szándékot megfogalmazhatom úgy is, hogy állandósuljon a feltétel nélküli szeretet, vagyis a létezés örömének ritka, magas tudatállapota. Mélyen minden ember

Tovább olvasom »
Kövér Imre

Tudatfejlődés és életminőség

Ebben a cikksorozatban egyesével tekintünk be a MAP (térkép az Élethez) program moduljaiba: 1. Tudatfejlődés és életminőség2. Tapasztalás és szenvedés3. Hitrendszerek4. Gondolatok5. Érzések6. Kivetítés7. Önátadás8. Élet A tudatfejlődés mindaddig homályos téma lehet, amíg nem találkozunk a különböző fejlődésmodellekkel. A tudatkutatás által feltárt egyik ilyen modell a Tudattérkép, amelynek az egyszerűsített változatát használom:   Egészen fontos téma ez, hiszen életünk a választásainkból áll. Elméletben végtelen számú lehetőség közül választhatunk, a gyakorlatban viszont ez nem

Tovább olvasom »
Tapasztalás és szenvedés
Kövér Imre

Tapasztalás és szenvedés

Ebben a cikksorozatban egyesével tekintünk be a MAP (térkép az Élethez) program moduljaiba: 1. Tudatfejlődés és életminőség2. Tapasztalás és szenvedés3. Hitrendszerek4. Gondolatok5. Érzések6. Kivetítés7. Önátadás8. Élet Egyértelműnek tűnhet, hogy ki tapasztal: „Hát én!” Mit értünk „én” alatt? Sokan a testüket értik, vagy a testüket és az elméjüket. Vizsgáljuk meg, hogy igaz-e ez az elképzelés! Ki vagy mi tapasztal? A test nem képes megtapasztalni önmagát, nincs a létezésének tudatában. A test csak van, és valójában

Tovább olvasom »
Hitrendszerek
Kövér Imre

Hitrendszerek

Ebben a cikksorozatban egyesével tekintünk be a MAP (térkép az Élethez) program moduljaiba: 1. Tudatfejlődés és életminőség2. Tapasztalás és szenvedés3. Hitrendszerek4. Gondolatok5. Érzések6. Kivetítés7. Önátadás8. Élet   Mit értünk hitrendszer (hiedelem) alatt? Igaznak vélt fogalmi tartalmakat, átitatva képekkel, érzetekkel és érzésekkel. Az észleléssel születő jelentésekként is tekinthetünk rájuk, és nevezhetjük őket programoknak is. Nem mások ezek, mint ideiglenes és változó feltételezések. Persze némelyik nem annak tűnik, hanem ténynek és állandónak. Főleg azok,

Tovább olvasom »
Map program
Kövér Imre

Gondolatok

Ebben a cikksorozatban egyesével tekintünk be a MAP (térkép az Élethez) program moduljaiba: 1. Tudatfejlődés és életminőség2. Tapasztalás és szenvedés3. Hitrendszerek4. Gondolatok5. Érzések6. Kivetítés7. Önátadás8. Élet Nézzünk meg néhány gondolatokkal kapcsolatos tévhitet! 1. „A gondolatok a fejemben vannak.” A gondolatok az elménkben vannak, ami összeköttetésben áll az agyunkkal. Az elme helye nem határozható meg. 2. „A gondolataim az enyémek.” A látszat az, hogy a mieink, miközben csak vannak, ahogy az elme is

Tovább olvasom »